lifestyle

Mleko z orzechów laskowych

#kuchniamajeranki 1

Mleko z orzechów laskowych

Szklankę orzechów laskowych zalewamy na noc wodą. Rano zdejmujemy skórkę z orzechów, a wodę wylewamy.

Orzechy można uprażyć na patelni – wtedy smak mleka będzie bardziej intensywny.

Do blendera o dużej mocy wrzucamy orzechy i dodajemy szklankę wody.

Blendujemy, aż masa będzie miała konsystencję śmietanki.

W zależności od tego, czy mleko ma być bardziej tłuste czy rozwodnione, dolewamy do masy 2-3 szklanki wody i ponownie blendujemy.

Na naczyniu ustawiamy sitko, na które kładziemy ściereczkę – dobrze sprawdza się pielucha tetrowa.

Na ściereczkę wylewamy zblendowane z wodą orzechy, zawijamy i mocno odciskamy – w naczyniu zbierze nam się mleko, a na ścierce pulpa orzechowa, która można wykorzystać np. do wegańskiego sernika.

Mleko gotowe 🙂

Można je przechowywać w lodówce ok 2 dni.

Warto zabawić się składnikami – przed blendowaniem do wody i orzechów można dodać miodu, syropu z agawy, słodkich owoców np. fig, banana czy dosypać kakao.

 

 

 

Share Tweet Pin It +1
Poprzedni WpisWojtek 27tc ● fragmenty książki ZA WCZEŚNIE
Następny WpisWiktor 27tc ● fragmenty książki ZA WCZEŚNIE